Schładzarko-zamrażarki szokowe

Doskonałe efekty i sukcesy w kuchni powstają dzięki inteligentnym rozwiązaniom, efektywnej i bezproblemowej pracy urządzeń RILLING PRO oraz PRO Plus

Szokówki wolnostojące pro

Zobacz produkty

Szokówki wolnostojące Fast

Zobacz produkty

Urządzenia multifunkcyjne

Zobacz produkty

Komory szokowe wjezdne

Zobacz produkty

Konserwacja z zachowaniem aromatu i świeżości

Tajemnica serwowania zawsze świeżych dań leży w procesie ich konserwacji.
W przedziale temperatur +60°C i +10°C bakterie namnażają się w zawrotnym tempie, co ma wpływ m.in. na obniżenie jakości potraw. Można to zauważyć po zmianie koloru, a także utracie smaku i aromatu.

Temu procesowi zapobiega technika szybkoschładzania RILLING. Produkty spożywcze w przeciągu maksymalnie 90 min. zostają dogłębnie schłodzone do +3°C skutecznie blokując rozwój bakterii. Świeżość i smak są w pełni zachowane, jednocześnie termin przydatności do spożycia wydłuża się trzykrotnie. Higiena i bezpieczeństwo produktów spożywczych na najwyższym poziomie.

Nasz sposób na chłodzenie doskonałe

Twój czas jest cenny, Twoje finanse są ważne, bezpieczeństwo Twoich klientów jest bezcenne.
W kwestii Twojego biznesu – zaufaj PROfesjonaliście

Proces schładzania i zamrażania szokowego

Produkty spożywcze, które są schładzane powoli wysuszają się oraz tracą wagę i smak.

W trakcie procesu tradycyjnego zamrażania tworzą się makrokryształy lodu, które uszkadzają strukturę produktu.
Podczas rozmrażania zmienia się ich konsystencja i tracą one cenne wartości odżywcze.

Schładzarko-zamrażarki szokowe RILLING w krótkim czasie zamrażają dogłębnie produkty.

Przy temperaturze -35°C w komorze urządzenia następuje zamrożenie wnętrza produktu do -18°C zgodnie z normą DIN.
Naturalna wilgotność w produktach zostaje zakonserwowana i przekształcona w mikrokryształy lodu.
Można to zauważyć po minimalnej utracie wagi produktu po rozmrożeniu. Kolor, konsystencja i smak pozostają zawsze świeże

Doskonałe efekty i sukcesy w kuchni powstają dzięki inteligentnym rozwiązaniom, efektywnej i bezproblemowej pracy urządzeń RILLING.

Dno komory z higienicznymi zaokrągleniami
ułatwia czyszczenie i utrzymanie higieny.
Zbierające się na dnie skropliny mogą być w prosty sposób odprowadzone.
Po zakończeniu pracy komora urządzenia powinna zostać osuszona. Dzięki unikalnemu rozwiązaniu Smart Door Click drzwi pozostaną otwarte pod określonym kątem.
3-punkotwa sonda temperatury rdzenia jest wodoodporna i solidnie zamontowana w drzwiach urządzenia. Uszkodzoną sondę można łatwo i szybko wymienić.
Smart Probe Urządzenie rozpoznaje samodzielnie i automatycznie czy sonda została umieszczona poprawnie wewnątrz produktu. Odpowiednio pod względem temperatury i czasu zdefiniowany program jest wykonywany.
W pełni higieniczne, a jednocześnie łatwo
dostępne złącza USB, Ethernet (RJ45) i RS485 zlokalizowane w maszynowni urządzenia.
Za pośrednictwem tych złączy dane HACCP,
przepisy lub aktualizacje oprogramowania
mogą być przekazywane.
Dotykowy panel sterowania ze szkłem TFT posiada
klasę szczelności IP53.
Łatwy dostęp po otwarciu blendy maszynowni umożliwia dokładne czyszczenie parownika i skraplacza.
Wszystkie schładzarko-zamrażarki szokowe PRO i PRO Plus są dostosowane do pojemników GN lub blach piekarniczych EN6040 o różnych głębokościach.
Stelaż w komorze można łatwo przestawić i tym samym różne rodzaje pojemników / blach mogą być używane.
Opcjonalnie dostarczamy prowadnice do blach do pieczenia.
Pełna uszczelka magnetyczna – drzwi wyprofilowane do wewnątrz, aby zwiększyć efektywność energetyczną.

System Smart Door Automatic

Smart Door Automatic dla większej wydajności i bezpieczeństwa: Schładzarko-zamrażarka szokowa to jedyne urządzenie w profesjonalnej kuchni, w którym użytkownicy muszą otworzyć drzwi trzymając w ręku gorący produkt spożywczy.

Poprzez czujnik zbliżeniowy, w obszarze podłogi, drzwi urządzenia otwierają się automatycznie i gorące pojemniki GN lub blachy nie muszą być odstawiane na bok. Obsługa jest tym samym znacznie uproszczona i szybsza.

Tradycyjne mrożenie powoduje tworzenie makro-kryształów

Utrata smaku, wyglądu, wagi i wartości odżywczych.
Tworzenie się makro-kryształów lodu to zjawisko charakterystyczne dla procesu powolnego mrożenia.

Niestety wpływa ono znacząco na utratę jakości zarówno świeżych jak i ugotowanych produktów spożywczych. Długotrwałe mrożenie uszkadza strukturę włókien, silnie wysusza oraz pozbywa dany produkt wartości odżywczych.

Zamrażanie szokowe.
Pewny sposób konserwacji.

Szybkie, dogłębne zamrożenie produktów w urządzeniach RILLING PRO pozwala przekształcić naturalną wilgotność produktów w mikro-kryształki, które wiążąc wodę w naturalny sposób konserwują żywność.

Gwarantowana świeżość. Zachowanie smaku, tekstury, wyglądu, konsystencji i wartości odżywczych pozwala utrzymać wysoką jakość żywności oraz przekłada się na atrakcyjność i różnorodność menu.

Zaoszczędź na kosztach żywności, dzięki możliwości wstępnego przygotowania większych ilości potraw oraz dzięki wydłużeniu jej okresu przydatności do spożycia.

Ekspert od schładzania
i zamrażania szokowego

Poznaj multifunkcyjne urządzenie RILLING PRO Plus, inteligentne rozwiązanie dla lepszej efektywności pracy. Szeroka baza gotowych programów gastronomicznych i cukierniczych zarówno w cyklach chłodniczych jak i grzewczych. Możliwość tworzenia i zapisania programów indywidualnych i wiele więcej. To wszystko w jednym urządzeniu.

Oglądnij film i zobacz co możesz zyskać dzięki RILLING PRO Plus.

Inteligentne funkcje PRO Plus dla inteligentnej efektywności pracy

POWOLNE GOTOWANIE W NISKICH TEMPERATURACH
funkcja gotowania w niskiej temperaturze oferuje zaprogramowane programy. Podczas gotowania panel sterowania wyświetla wszystkie istotne informacje, np. wskazuje koniec czasu gotowania. Ta delikatna metoda przygotowania żywności gwarantuje równomierne gotowanie i intensywne doznania smakowe.
CYKL KOMBINOWANY
gwarantuje komfort i oszczędność czasu. Dania mogą zostać przygotowane nawet po zamknięciu kuchni poprzez wybór np. programu gotowania w niskiej temperaturze, a następnie automatycznie szokowo schłodzone lub szokowo zamrożone. Oznacza to nie tylko większą elastyczność czasu pracy dla pracowników, ale też zapewnia maksymalną higienę żywności
FUNKCJA SMART LEVEL
inteligentna kontrola poziomu umożliwia zapisanie zdefiniowanego programu czasowego dla każdego poziomu prowadnic GN / EN. W rezultacie zapewnia maksymalną elastyczność dla różnorodnych produktów i potraw. Dostępna jest dla funkcji schładzania, zamrażania oraz termicznych.
Garowanie
proces polegający na podgrzewaniu i nawilżaniu surowego ciasta przed jego właściwym wypieczeniem. Odpowiednia temperatura oraz wilgotność powietrza w komorze urządzenia zapewnia optymalne warunki do wyrośnięcia ciasta oraz aktywacji drożdży.
SMART STERIL
sterylizacja odbywa się za pomocą ozonowania. Ozon działa utleniająco na błonę komórkową mikroorganizmów (m.in. bakterii i roztoczy) niszczy je i ponownie rozkłada się na cząsteczki tlenu. Proces nie wymaga użycia żadnych środków chemicznych i jest stosowany głównie w szczególnie wrażliwych obszarach produkcji i konserwacji żywności. Ozon nazywany również „aktywowanym tlenem” jest jednym z najsilniejszych środków dezynfekujących na świecie ( 50 razy skuteczniejszy od chloru), a jego funkcją jest niszczenie bakterii, wirusów a także eliminacja zapachów.

Poznaj modele schładzarko-zamrażarek szokowych
RILLING PRO i PRO Plus

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie?
Napisz do nas – chętnie pomożemy

Więcej informacji
Masz pytania dotyczące naszych produktów? Może chciałbyś otrzymać indywidualną poradę lub nawiązać z nami współpracę?
Napisz do nas.
Formularz kontaktowy

Pomoc techniczna
Czy szukasz informacji technicznych, których nie znalazłeś na naszej stronie?
A może Twoje urządzenie nie działa prawidłowo? Nasi eksperci w zakresie chłodzenia są gotowi udzielić Ci praktycznej pomocy.
Formularz kontaktowy