Cook&Chill oraz Cook&Freeze

– metody przygotowywania potraw, które działają na Twoją korzyść

Chłodzenie i zamrażanie szokowe – pewny sposób konserwacji żywności

Tradycyjne metody mrożenia pozwalają wydłużyć trwałość produktów, lecz często powodują utratę świeżego wyglądu i konsystencji. Rozwiązaniem jest technologia schładzania i mrożenia szokowego. Zimny nawiew gwałtownie obniża temperaturę, a produkt po rozmrożeniu zachowuje swoją strukturę. Sprawdź, jak działają schładzarko-zamrażarki szokowe RILLING i poznaj bogactwo ich zastosowań.

Schładzanie, mrożenie i rozmrażanie żywności tradycyjnymi metodami wiąże się z dużym niebezpieczeństwem namnażania się bakterii. Im dłużej utrzymujemy produkt w krytycznym zakresie temperatur – od +45°C do +10°C – tym większe jest ryzyko rozwoju drobnoustrojów.

Schładzarko-zamrażarki szokowe pozwalają przedłużyć trwałość produktów, jednocześnie zapobiegając namnażaniu bakterii, ponieważ skrócony czas chłodzenia minimalizuje krytyczne temperatury. Umieszczona w produkcie sonda umożliwia stałą kontrolę temperatury wewnątrz. Dzięki temu, urządzenie pozwala na bezpieczne przygotowywanie potraw z wyprzedzeniem – metodą cook-chill lub cook-freeze.

Zwiększ wydajność i zadowolenie klientów

COOK-CHILL – w dosłownym tłumaczeniu „ugotuj i schłodź”, to metoda pozwalająca na przygotowanie dużej liczby dań w krótkim czasie. Polega ona na obróbce termicznej potraw i gwałtownym obniżeniu ich temperatury do 3°C.
Parametry tego procesu są istotne ze względu na obecność w żywności drobnoustrojów, które mogłyby zacząć się namnażać podczas powolnego studzenia produktów. Gorące potrawy o temperaturze 70°C przenosi się do schładzarki szokowej, w której czas schładzania nie może przekroczyć 90 minut. Tak przygotowane gotowe dania lub półprodukty można bezpiecznie przechować w szafie chłodniczej aż do 5 dni.

Jeśli konieczne jest dłuższe przechowanie półproduktów i gotowych dań, z pomocą przychodzi system COOK FREEZE (“ugotuj i zamroź”). Polega on na poddaniu żywności po obróbce termicznej mrożeniu szokowemu. Świeżo ugotowane potrawy, w czasie nie dłuższym niż 270 minut, są schładzane do temperatury -18°C. Mogą być magazynowane w temperaturze zamrażania 3 miesiące. Takie produkty po rozmrożeniu nie tracą swojej oryginalnej struktury, wilgotności, a także – co ważne m.in. w przypadku serwowania porcji na wagę – masy.

Zaletą stosowania systemów cook-chill i cook-freeze jest możliwość skrócenia czasu oczekiwania na zamówienie, a także serwowania dań dużej grupie gości w tym samym czasie.

Jak działa schładzarko-zamrażarka szokowa RILLING PRO?

Schładzarko-zamrażarka szokowa (tzw. szokówka) to urządzenie chłodnicze, które pozwala gwałtownie obniżyć temperaturę produktu. Jest wyposażona w niezwykle wydajny agregat oraz system wentylatorów, które zapewniają skuteczną cyrkulację powietrza w komorze. Zimny nadmuch o temperaturze -25°C szybko schładza produkty, aż osiągną temperaturę wewnętrzną ok. 3°C. Następnie żywność można przechować przez kilka dni w szafie chłodniczej. W porównaniu z tradycyjną chłodziarką, szokówka działa znacznie szybciej i jest skuteczna również wtedy, gdy produkt wyjściowy jest gorący – tuż po ugotowaniu, smażeniu czy grillowaniu.

W przypadku funkcji mrożenia szokowego, nadmuchiwane powietrze ma temperaturę aż -40°C. Pozwala to zamrozić dużą ilość produktów już w ciągu kilkudziesięciu minut. W tym procesie cząsteczki wody błyskawicznie zamieniają się w mikrokryształki lodu. Ich niewielki rozmiar zapobiega rozrywaniu struktury delikatnych produktów, takich jak owoce. Dzięki temu, zamrażanie szokowe pozwala zachować jakość, smak i konsystencję świeżej żywności.

Czy tylko schładzanie i zamrażanie szokowe? Dodatkowe możliwości urządzenia multifunkcyjnego RILLING PRO Plus?

Gwałtowne schładzanie i mrożenie produktów to nie jedyne możliwości szokówek gastronomicznych. Bardzo ważną funkcją jest kontrolowane rozmrażanie, które nie tylko znacznie przyspiesza ten proces, ale również gwarantuje bezpieczeństwo żywności. Monitorowanie temperatury przy użyciu sondy minimalizuje ryzyko rozwoju bakterii podczas rozmrażania w szczególnie narażonych na to produktach, np. mięsa.

Oprócz funkcji chłodniczych i mroźniczych, urządzenia multifunkcyjne pozwalają także na obróbkę termiczną produktów. Decydując się na zakup Urządzenia multifunkcyjnego RILLING PRO Plus otrzymujemy dostęp do takich funkcji jak:

  • powolne gotowanie w niskiej temperaturze,
  • utrzymanie temperatury potrawy,
  • kontrolowane rozmrażanie,
  • fermentacja,
  • garowanie (wyrastanie ciasta),
  • cykl kombinowany.

Urządzenie daje też możliwość programowania własnych cykli produkcyjnych składających się z kilku kroków. Dzięki temu możliwe jest bezobsługowe, automatyczne przygotowanie wielu porcji potrawy – od formy zamrożonej po gotowe danie.

Czy mały lokal gastronomiczny także skorzysta z funkcjonalności, które daje szokówka?

Schładzarko –zamrażarki szokowe znajdują zastosowanie w wielu rodzajach gastronomii. Z ich możliwości korzysta m.in. branża piekarnicza, cukiernicza, lokale produkujące garmażerkę czy manufaktury lodów. Szokówki wykorzystywane są zarówno w dużych przetwórniach, jak i w niewielkich lokalach gastronomicznych. Dlaczego, to właśnie mała gastronomia może mocno skorzystać na inwestycji w multifunkcyjne urządzenie szokowe?

Po pierwsze, schładzarko-zamrażarka szokowa to sposób na szybszą i wydajniejszą pracę każdego lokalu. Przygotowując dania z wyprzedzeniem, możesz wyraźnie skrócić czas oczekiwania na zamówienie i zapobiec sytuacji, w której jakieś danie z karty nie będzie dostępne. Docenią to nie tylko goście lokalu, ale i pracownicy kuchni.

Po drugie, urządzenie multifunkcyjne może zastąpić nawet pięć różnych urządzeń w kuchni optymalizując wykorzystanie przestrzeni. Dodatkowo, aby jeszcze bardziej zwiększyć ich funkcjonalność, mniejsze modele szokówek RILLING mogą posłużyć jako podstawa pod piec konwekcyjno-parowy.

Profesjonalna szokówka przyda się do mrożenia nie tylko produktów typowo garmażeryjnych, jak pierogi czy krokiety, ale także do wielu innych czasochłonnych dań. Dzięki skróconemu czasowi chłodzenia, produkty te nie stracą swojej wilgotności, a co za tym idzie – masy, oraz zachowają wartości odżywcze oraz smak.

Inwestycja w zamrażarkę szokową z czasem zwróci się w postaci licznych oszczędności. Dzięki lepszemu planowaniu cykli produkcyjnych, urządzenie to pozwala bowiem zmniejszyć skalę marnowania żywności. Aby uniknąć wyrzucania jedzenia, gotowe dania można szybko schłodzić, a następnie przedłużyć ich trwałość przez pakowanie próżniowe.

Co więcej, możliwość mrożenia szokowego pozwala przez dłuższy czas wykorzystywać produkty sezonowe – np. maliny, jagody, grzyby leśne czy szparagi. Zakupione w sezonie, są one nie tylko znacznie tańsze, ale i smaczniejsze. Szybkie mrożenie i rozmrażanie pozwala zachować optymalną konsystencję i smak – niczym w świeżym produkcie.

Podziel się swoją opinią