Dlaczego cyrkulacja powietrza w urządzeniach chłodniczych jest tak istotna?
Cyrkulacja powietrza w szafie, czy stole chłodniczym lub mroźniczym znacząco wpływa na trwałość i jakość przechowywanych produktów. Dlaczego profesjonalne urządzenia chłodnicze, czy mroźnicze powinny posiadać wymuszony obieg zimnego powietrza wewnątrz komory? Już wyjaśniamy!

Zapobieganie powstawaniu wilgoci i szronu
Odpowiednia cyrkulacja powietrza w urządzeniu zapobiega także kondensacji skroplin, które mogłaby się osadzać na ściankach komory chłodniczej lub na produktach, prowadząc do ich szybszego psucia. Technologia cyrkulacji powietrza zapobiegają również osadzaniu się szronu, co eliminuje konieczność ręcznego rozmrażania urządzenia.
Wnętrze urządzenia jest więc dokładnie wentylowane. Z kolei to zbędne wilgotne powietrze kierowane jest do skraplacza wbudowanego w urządzenie. Dzięki takiemu rozwiązaniu na ścianach komory nie osadza się szron i lód, a obsługa i czyszczenie urządzenia są znacznie wygodniejsze.
Co jeszcze daje takie rozwiązanie? Zminimalizowanie wilgoci we wnętrzu chłodziarki sprawia, że można w niej znacznie dłużej przechowywać żywność. Poza tym odpowiednia cyrkulacja powietrza, która zapobiega powstawaniu lodu i szronu, pozwala oszczędzać energię elektryczną, ponieważ zaszroniona i oblodzona komora zwiększałaby mocno zużycie energii potrzebnej do działania urządzenia.
Wymuszona cyrkulacja powietrza powinna być nieodzownym elementem każdego profesjonalnego urządzenia chłodniczego. Dzięki niej chłodne powietrze jest równomiernie rozprowadzane po całej komorze chłodziarki, co nie tylko wpływa na efektywne chłodzenie żywności, ale również przedłuża jej świeżość.
Zapobieganie powstawaniu wilgoci i szronu
Odpowiednia cyrkulacja powietrza w urządzeniu zapobiega także kondensacji skroplin, które mogłaby się osadzać na ściankach komory chłodniczej lub na produktach, prowadząc do ich szybszego psucia. Technologia cyrkulacji powietrza zapobiegają również osadzaniu się szronu, co eliminuje konieczność ręcznego rozmrażania urządzenia.
Wnętrze urządzenia jest więc dokładnie wentylowane. Z kolei to zbędne wilgotne powietrze kierowane jest do skraplacza wbudowanego w urządzenie. Dzięki takiemu rozwiązaniu na ścianach komory nie osadza się szron i lód, a obsługa i czyszczenie urządzenia są znacznie wygodniejsze.
Co jeszcze daje takie rozwiązanie? Zminimalizowanie wilgoci we wnętrzu chłodziarki sprawia, że można w niej znacznie dłużej przechowywać żywność. Poza tym odpowiednia cyrkulacja powietrza, która zapobiega powstawaniu lodu i szronu, pozwala oszczędzać energię elektryczną, ponieważ zaszroniona i oblodzona komora zwiększałaby mocno zużycie energii potrzebnej do działania urządzenia.
Wymuszona cyrkulacja powietrza powinna być nieodzownym elementem każdego profesjonalnego urządzenia chłodniczego. Dzięki niej chłodne powietrze jest równomiernie rozprowadzane po całej komorze chłodziarki, co nie tylko wpływa na efektywne chłodzenie żywności, ale również przedłuża jej świeżość.


Zachowanie świeżości produktów
Zaopatrzenie kuchni np. restauracyjnej, to prawdziwa misja, która wymaga odpowiedniej wiedzy, jak i sporych nakładów finansowych. Żeby móc serwować najlepsze dania, szefowie kuchni przy wyborze produktów do przygotowania menu nie idą na kompromisy. Oczywistym jest, że zależy im bardzo, aby jakość i świeżość tych produktów pozostała na jak najdłużej. Chrupiąca sałata, soczyste mięso, czy smak świeżo złowionej ryby? Z urządzeniami chłodniczymi RILLING to możliwe do osiągnięcia.
Cyrkulacja powietrza zastosowana w urządzeniach chłodniczych i mroźniczych RILLING pozwala również na dłuższe przechowywanie półproduktów, lub gotowych potraw. Ruch powietrza opóźnia rozwój bakterii i pleśni, a żywność jest odpowiednio chłodzona. Dzięki temu zachowuje świeżość, smak i wartości odżywcze przez dłuższy czas. Dzięki równomiernej temperaturze na wszystkich poziomach urządzenia nie ma ryzyka, że produkty umieszczone w mniej chłodnych strefach szybciej się zepsują.
Oszczędność energii
Dzięki efektywnej cyrkulacji powietrza urządzenia chłodnicze, czy mroźnicze RILLING może lepiej kontrolować temperaturę i szybciej przywracać ją do optymalnego poziomu po otwarciu drzwi. To oznacza, że sprężarka pracuje bardziej wydajnie, zużywając mniej energii. Urządzenia wyposażone w zaawansowane systemy cyrkulacji powietrza są więc nie tylko skuteczniejsze w chłodzeniu, ale także bardziej energooszczędne.

Jak zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w urządzeniu chłodniczym lub mroźniczym?

Producenci profesjonalnych urządzeń chłodniczych stosują różne systemy wentylacji oraz technologie, które rozprowadzają chłodne powietrze wewnątrz komory w sposób równomierny. Jak już udało nam się przedstawiać najskuteczniejszym sposobem jest wymuszona cyrkulacja powietrza w komorze urządzenia.
Taki system zastosowany jest w urządzeniach chłodniczych i mroźniczych marki RILLING. Zapewnia on idealny mikroklimat na każdym poziomie wewnątrz komory urządzenia. Dzięki temu zapobiega wysuszeniu lub niechcianemu zamrożeniu produktów, a żywność zachowuje świeżość na dłużej. Poza tym można ustawić produkty na jakiejkolwiek półce w chłodziarce, gdyż nie występują różnice temperaturowe.
Aby jednak w komorze urządzenia mogła zachodzić odpowiednia cyrkulacja, koniecznie należy pamiętać, aby:
- podczas towarowania szafy, czy stołu chłodniczego należy używać wyłącznie oryginalnych rusztów, dedykowanych do danego typu urządzenia;
- nie przekraczać maksymalnej linii załadunku oznaczonej wewnątrz komory chłodniczej;
- nie dosuwać produktów bezpośrednio do ścian komory;
- nie stawiać towaru bezpośrednio na podłodze komory chłodniczej.
Stosowanie się do powyższego, zapewni wysoką efektywność działania i umożliwi dłuższe przechowywanie produktów spożywczych. Zapobiegnie również marnowaniu żywności.
